Sycylia to największa i jednocześnie jedna z najbardziej docenianych pod względem walorów turystycznych wysp Morza Śródziemnego. Jeżeli planujesz wybrać się właśnie w te rejony, koniecznie dowiedz się co i gdzie warto zjeść. Dobra wiadomość jest taka, że smaki Sycylii to zarówno dania wytrawne, pełne warzywnych dodatków i doskonałych serów, jak i słodkie desery.
Skorzystaj z Booking.com gdzie znajdziesz najlepsze hotele i apartamenty
Potrzebujesz samochodu podczas wakacji, zarezerwuj z Booking.com lub przez discovercars.com
Promy zarezerwujesz z DirectFerries.com
Najlepsze oferty na bilety lotnicze znajdziesz tutaj
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!
Najlepsze makarony włoskie
Włoskie makarony są chyba najsłynniejsze na świecie. Większość z nas kiedy pomyśli o Włoszech, od razu ma w głowie słowa „pizza” i właśnie „makaron”. Będąc na Sycylii, koniecznie trzeba skosztować bucatini all’amatriciana. Jest to danie na bazie makaronu o kształcie przypominającym spaghetti, ale jednak zdecydowanie grubszym od niego. Serwowany jest on w asyście sosu ze świeżych, dojrzewających w słońcu sycylijskich pomidorów. Wzbogacany jest o dodatek pancetty oraz sera pecorino. Będąc we Włoszech nie sposób nie wspomnieć też o carbonarze. To makaron z pancettą, parmezanem oraz żółtkami jajka. W oryginalnej wersji, przepis nie zawiera śmietany!
Jeśli kochasz owoce morza, takie jak krewetki czy ośmiornica, koniecznie skosztuj makaronów z ich dodatkiem. Na Sycylii dostępne są różne wariacje, ale największą popularnością cieszy się połączenie owoców morza i sosu na bazie pomidorów. Jeśli nade wszystko cenisz zaś klasykę, Twój apetyt zaspokoi tradycyjne spaghetti z aromatycznym sosem pełnym wysokiej jakości mięsa oraz warzyw i przypraw.
Najlepsza pizza włoska to…?
Na Sycylii popularnością cieszą się nie tylko makarony, ale i pizza. W zależności od swoich preferencji, możesz skosztować zarówno klasycznej pizzy włoskiej, jak i tej w wersji neapolitańskiej. Wariacji na temat tego dania jest we Włoszech naprawdę mnóstwo. Do wyboru masz pizzę bianca, z dodatkiem mascarpone, jak i pizzę rosso, z tradycyjnym sosem pomidorowym. Wśród dodatków królujących na włoskich pizzach na uwagę zasługują owoce morza, pikantne salami, pancetta, mozarella czy parmezan. Nie brakuje też warzyw takich jak bakłażan, cukinia, pomidory czy papryka.
Włoskie desery
Będąc we Włoszech nie sposób przejść obojętnie obok słodkości, a jeśli desery włoskie to z pewnością tiramisu! Biszkopty nasączone aromatyczną kawą i likierem amaretto, podane z idealnie kremowym serkiem mascarpone i oprószone gorzkim kakao to coś jednocześnie prostego i wytwornego. W deserze tym zakocha się każdy miłośnik kawy, choć nie tylko! Jeśli Sycylia to także włoskie lody, określane mianem gelato. Mogą być kremowe, słodkie, soczyste, orzeźwiające. Smaków do wyboru jest naprawdę mnóstwo, od gorzkiej czekolady, przez migdały aż po słodką truskawkę. Fani pistacji będą zaś zachwyceni cannelonni serwowanego z nadzieniem na bazie serka ricotta i orzechów pistacjowych.
TOP 5 restauracji na Sycylii – nie wyjdziesz stąd głodny
1. Pizzeria da Calvino
Jeżeli interesują Cię restauracje Trapani, a na dodatek jesteś miłośnikiem pizzy, koniecznie odwiedź Pizzerię da Calvino. Lokal ten cieszy się sporą popularnością, zwłaszcza w sezonie wakacyjnym, dlatego często trzeba poczekać aż zwolni się miejsce. Na pewno jednak warto! Menu potraw proponowanych przez restaurację jest bogate, a uwagę zwraca oczywiście pizza z mnóstwem dodatków do wyboru. Można skosztować tu oryginalnej pizzy z bakłażanem, fetą i świeżą rukolą, ale i z dodatkami mięsnymi. Coś dla siebie znajdą tu więc zarówno wegetarianie, jak i miłośnicy mięsa.
2. Targ Ballaro
Jeśli restauracje Palermo, to na pewno trzeba rozważyć odwiedziny na Targu Ballaro. Miejsce to pokochają przede wszystkim miłośnicy street foodu. Skosztujemy tu doskonałych zapiekanek, makaronów, ale i kanapek. Wypełnione są mnóstwem świeżych, pysznych i kojarzących się z Sycylią dodatków. Mowa tu zarówno o sosach, warzywach, przyprawach, mięsach, jak i rzecz jasna o ciągnących się serach. Miejsce to kusi barwami, aromatami oraz tym, że zawsze odwiedza je sporo turystów, szczególnie w sezonie wakacyjnym.
3. Sunset Ortigia
Lokal ten pokochają przede wszystkim miłośnicy prostoty. Jeśli zatem interesują Cię restauracje Syrakuzy, w których skosztujesz lekkich i nieskomplikowanych dań, to miejsce właśnie dla Ciebie! W menu uwagę zwracają sałatki, pełne chrupkich i aromatycznych warzyw. Dojrzewają one w słońcu Sycylii, dlatego tak doskonale smakują. Goście, w zależności od upodobań mogą zjeść wewnątrz lokalu bądź skorzystać z oferty ogródka. Posiłek warto umilić sobie jakimś lokalnym orzeźwiającym napojem, na przykład lemoniadą.
4. Da Mario
Jeżeli restauracje Katania, to na pewno trzeba rozważyć wypad do Da Mario. To lokal, w którym można skosztować dań tradycyjnych, typowych dla regionu. Uwagę zwraca bogactwo wysokiej jakości składników, takich jak wędliny, sery czy oliwki. W zależności od preferencji, można wybierać zarówno spośród antipasti, jak i makaronów czy dań głównych. W Da Mario dostępna jest też całkiem bogata karta napoi, zarówno tych bezalkoholowych, jak i tych z procentami.
5. La Fisharia
To przykład katańskiej restauracji, która zachwyci przede wszystkim miłośników dań na bazie ryb. Można zdecydować się na makarony z ich dodatkiem, jak i na dania główne. Porcje są naprawdę spore, z pewnością nie degustacyjne. Uwagę w menu zwracają też liczne i oryginalne przystawki. Jeśli wybieramy się do tej restauracji, warto umilić sobie posiłek kieliszkiem doskonałego lokalnego wina. Później przyjdzie być może pora na tradycyjny włoski deser!