Sycylia pełna słońca i wrzawy włoska wyspa. Kusi nie tylko wielbicieli pięknych widoków, niesamowitych zabytków, ale również dobrej kuchni. To właśnie tutaj wśród wód Morza Śródziemnego na pograniczu dwóch kontynentów znajduje się jedno z bardziej zróżnicowanych kulinarnie miejsc na świecie. Co zjeść będąc na wakacjach w Palermo? Jaka restauracja będzie godna zaufania?
Skorzystaj z Booking.com gdzie znajdziesz najlepsze hotele i apartamenty
Potrzebujesz samochodu podczas wakacji, zarezerwuj z Booking.com lub przez discovercars.com
Promy zarezerwujesz z DirectFerries.com
Najlepsze oferty na bilety lotnicze znajdziesz tutaj
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!
Niepowtarzalna kuchnia Sycylijska
Cała sycylijska kuchnia opiera się przede wszystkim na lokalnych, autentycznych produktach. Swój niebywały smak, szczególnie owoców i warzyw, zawdzięczają tutejszemu słońcu. Świeci ono bowiem przez ponad 300 dni w roku nadając darom ziemi niebywałej słodyczy. Jest to również region słynący z żyznych gleb głównie za sprawą wulkanicznych pyłów wydostających się przy erupcjach Etny.
Sycylia a szczególnie jej stolica Palermo swoją niepowtarzalną kuchnię zawdzięcza w równym stopniu co produktom wpływom najeźdźców. Jet to bowiem jedno z najczęściej podbijanych miast na świecie. Szczególnie za przyczyną swojego unikalnego położenia geograficznego. Co w naturalny sposób odcisnęło piętno na tutejsze jedzenie. Największe wpływy Palermo zawdzięcza Fenicjanom, Grekom, Rzymianom, Arabom, a nawet Niemcom i Wikingom. To właśnie za ich przyczyną kuchnia Sycylijska nie ma sobie równych i stanowi odrębność od tej stricte włoskiej czerpiąc przyprawy, połączenia i sposoby przygotowywania od dawnych najeźdźców.
Sycylijskie produkty
Będąc na Sycylii nie trudno trafić na dobrą i lokalną kuchnię. Mieszkańcy wyspy z chęcią przygotowują i chwalą się swoją kuchnią, uważając ją za wyjątkową i najsmaczniejszą. Z pewnością znajdziemy tu unikatowe potrawy takie jak pizza. To właśnie na Sycylii można odkryć ją w zupełnie nowej formie. W rejonie Palermo uprawia się bowiem jedną z najstarszych odmian zboża zwanym perciasacchi, z którego wytwarza się tu mąkę używaną do przygotowywania pizzy. Wyjątkowe są również rosnące tu pomidory odmiany pachino wykorzystywane do przygotowywania sosu pomidorowego, jak i owczy ser Caciocavallo Siciliano. Wśród regionalnych pizz wyróżnia się trzy podstawowe: Sfincione, Baheria Sfincione oraz Faccia di Vecchia.
Do jednych z najbardziej znanych Sycylijskich, regionalnych produktów należą: ricotta fresca, capocollo, pancetta, prosciutto crudo, salami Nebrodi. Sycylia to również kraj znany z pistacji, czerwonych pomarańczy oraz oliwy z oliwek wytłaczanej z owoców rosnących w okolicach Etny.
Street Food w Palermo
W stolicy Sycylii niemal na każdej ulicy z łatwością znajdziemy autentyczną, lokalną kuchnię. Jest tu zarówno wiele eleganckich restauracji, jak i typowych miejsc typu street food. Uliczne jedzenie w Palermo jest jednym z najlepszych i docenionych, gdyż umieszczonych na 5 miejscu w rankingu magazynu Forbes. Aby było to o wiele łatwiejsze, będąc w tym mieście można skorzystać z pomocy przewodników po najlepszym ulicznym jedzeniu. W tym liczne nadmorskie stragany z owocami morza wzdłuż Foro Italico pozwalające na spróbowanie najświeższych ostryg.
Restauracja Salmoriglio
Jest to jedna z restauracji przy Via Vittorio Emanuele niedaleko Galerii Sant’Anna w Palermo. Warta odwiedzenia i spróbowania wyśmienitej kuchni zarówno typowo sycylijskiej, jak i dań z kuchni śródziemnomorskiej i południowowłoskiej z pysznymi stekami i lokalnym winem. Godne polecania w tym miejscu są szczególnie wołowy tatara Cinisara, risotto z pistacjami i boczkiem z czarnej świni rasy Nebrodi, jagnięce kotlety z ryżem i piwnym żelem oraz już wspomniane steki. Ceny w tym miejscu są przystępne i za cały obiad możemy zapłacić około 20€ za osobę.
Restauracja Trattoria Trapani
Śródziemnomorska restauracja serwująca owoce morza i pasty, znajdująca się na Piazza Giulio Cesare. Charakteryzująca się prostymi lokalnymi potrawami w przystępnej cenie. Ceniona za miłą atmosferę i dania, których przepisy pochodzą od przodków właścicieli lokalu, którzy sami je przygotowują.
Restauracja Bisso Bistrot
Znajduje się na Via Maqueda, a jej wygląd może nieco mylić gdyż usytuowana jest w starej pięknej kamienicy w miejscu dawnej księgarni, o czym informuje nadal wiszący nad wejściem szyld. Wewnątrz bistro przenosi gości w czasie ze względu na ścienne malowidła, stare kafle i widoczne stropowe belki. W menu znajdziemy wiele pyszności od różnego rodzaju ravioli, involtini di spada alla palmeritana z mielonym miecznikiem oraz pulpette di legumi, czyli klopsiki z soczewicy z sosem z kopru włoskiego. Ceny są tu bardzo przyjazne dla portfela w przeliczeniu na osobę typowy obiad to około 16€.
Restauracja II Culinario
Typowa rodzinna restauracja w Palermo znajdująca się przy Via Concettina Ramondetti Fileti. Zachęcająca niesamowitą atmosferą i częstą obecnością jej właściciela, który dopytuje i dba o komfort każdego gościa. Wśród najlepszych potraw są tu lokalne pizze i owoce morza, a także przepyszne makarony. Ceny w tym miejscu wahają się w okolicach 25€ na osobę za cały posiłek.
Antica Focacceria San Francesco
Jedna z najstarszych restauracji w Palermo na Via Alessandro Paternostro. Serwująca typowe dania kuchni sycylijskiej w tym również desery takie jak rurki canoli, kulki z ryżu z nadzieniami arancinette, oraz wina pochodzące z winorośli z okolic Etny. Godna polecenia jest też tradycyjna warzywna caponata.