Polityka prywatności

I. Informacje ogólne

  • Niniejsza Polityka Prywatności obowiązuje od 6 marca 2021 r. i ma na celu realizację obowiązku informacyjnegozgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. (zwanym dalej RODO)oraz ustalenie zasad zgodnego z prawem przetwarzania Twoich danych osobowych w trakcie korzystania z Serwisu.
  • Właścicielem strony internetowej sycylia.pl oraz administratorem danych osobowych jest Rafał Bednarskiprowadzący działalność gospodarczą pod firmąMediaLive, z siedzibą przy ul. Na Szaniec 6/58, 31-560 Kraków, NIP 6751318591.

II. Dane osobowe

  • Serwis zbiera informacje i dane osobowe podane dobrowolnie przez użytkownika.
  • Dane osobowe są pozyskiwane podczas wypełniania formularza komentarzy oraz rejestracji. Wypełnienie formularza komentarzy oraz rejestracja w serwisie oznacza wyrażenie zgody na przetwarzanie podanych danych osobowych (art. 6 ust. lit. a) RODO).
  • Przetwarzamy następujące dane kontaktowe: imię, nazwisko, adres e-mail, adres IP, adres zamieszkania (w przypadku konieczności wystawienia faktury za zakupione produkty elektroniczne w sklepie Sycylia.pl).
  • Przetwarzanie powyższych danych osobowych następuje w celach:
    1.  marketingowych serwisu sycylia.pl, w tym w zakresie oferowanych w serwisie produktów do sprzedaży;
    2.  prezentowania i promowania treści dotyczących turystyki, w tym za pośrednictwem wysyłki newslettera;
    3.  w celach umożliwienia użytkownikowi serwisu wypowiadania się na forum serwisu;
    4.  w celach księgowych związanych z realizacją umów sprzedaży produktów oferowanych za pośrednictwem serwisu.
  • W przypadku subskrypcji newslettera oraz wyrażenia zgody na jego otrzymywanie użytkownik podaje dane: imię i adres e-mail, na który przesyłane będę informacje o nowych wpisach lub informacje handlowe, z których w każdej chwili może zrezygnować klikając link anulujący subskrypcję i znajdujący się w stopce każdego newslettera. Zapisanie się do subskrypcji oznacza zgodę na przetwarzanie wskazanych wyżej danych osobowych (art. 6 ust. lit. a) RODO). Przetwarzaniem danych osobowych użytkowników newslettera zajmuje się firma: mailchimp.com. Więcej szczegółowych danych o przetwarzaniudanych osobowych i spełnianiu standardów ochrony danych osobowych określonych w RODOznajduje się pod adresem: https://mailchimp.com/help/mailchimp-european-data-transfers/
  • Zawartość strony internetowej można przeglądać bez podawania jakichkolwiek danych osobowych.
  • Każda osoba, która udostępniła swoje dane osobowe ma prawo do dostępu do ich treści oraz możliwość ich poprawiania, uaktualniania, uzupełniania, jak i również żądania zaprzestania przetwarzania danych osobowych oraz wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Wymienione czynności można dokonać poprzez wysłanie stosownego oświadczenia na adres email: [email protected]
  • Pozyskane przez administratora dane osobowe są przechowywane, przetwarzane i chronione zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.Administrator wdraża odpowiednie środki zapewniające bezpieczeństwo danych osobowych.
  • Osoba, której dane osobowe są przetwarzane przez Administratora matakże prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych, gdy uznacie, że przetwarzanie Waszych danych osobowych narusza przepisy prawa polskiego i europejskiego.
  • Jeżeli uważa Pan/Pani, że Pana/Pani dane osobowe są przetwarzane niezgodnie z obowiązującym prawem, może Pan/Pani wnieść skargę do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych z siedzibą ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa

III. Informacja o plikach cookies.

• Serwis korzysta z plików cookies.

• Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

• Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu oraz podmioty z którymi Serwis współpracuje (punkt VII)

• Pliki cookies wykorzystywane są w następujących celach:

  • tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
  • utrzymania sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  • określania profilu użytkownika w celu wyświetlania mu dopasowanych materiałów w sieciach reklamowych, w szczególności sieci Google.

• W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

• Oprogramowanie do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) zazwyczaj domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać zmiany ustawień w tym zakresie. Przeglądarka internetowa umożliwia usunięcie plików cookies. Możliwe jest także automatyczne blokowanie plików cookies Szczegółowe informacje na ten temat zawiera pomoc lub dokumentacja przeglądarki internetowej.

• Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.

• Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.

• Zalecamy przeczytanie polityki ochrony prywatności tych firm, aby poznać zasady korzystania z plików cookies. Odnośniki do polityki prywatności naszych partnerów, znajdziesz w punkcie VII.

• Pliki cookies mogą być wykorzystane przez sieci reklamowe, w szczególności sieć Google, do wyświetlenia reklam dopasowanych do sposobu, w jaki użytkownik korzysta z Serwisu. W tym celu mogą zachować informację o ścieżce nawigacji użytkownika lub czasie pozostawania na danej stronie.

• W zakresie informacji o preferencjach użytkownika gromadzonych przez sieć reklamową Google użytkownik może przeglądać i edytować informacje wynikające z plików cookies przy pomocy narzędzia: https://www.google.com/ads/preferences/

IV. Zarządzanie plikami cookies – jak w praktyce wyrażać i cofać zgodę?

• Jeśli użytkownik nie chce otrzymywać plików cookies, może zmienić ustawienia przeglądarki. Zastrzegamy, że wyłączenie obsługi plików cookies niezbędnych dla procesów uwierzytelniania, bezpieczeństwa, utrzymania preferencji użytkownika może utrudnić, a w skrajnych przypadkach może uniemożliwić korzystanie ze stron www.

W celu zarządzania ustawieniami cookies wybierz z listy poniżej (twoją) przeglądarkę internetową/system i postępuj zgodnie z instrukcjami:

Internet Explorer
Chrome
Safari
Firefox
Opera
Android
Safari (iOS)
Windows Phone
Blackberry

V. Udostępnienie danych.

  • Dane podlegają udostępnieniu podmiotom zewnętrznym wyłącznie w granicach prawnie dozwolonych i wyłącznie w celach przewidzianych niniejszą polityką.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych naszym podwykonawcom (np. dostawcom rozwiązań informatycznych i hostingowych)
    1. Strona Sycylia.pl korzysta z hostingu, dostarczonego przez firmę H88 S.A. z siedzibą w Poznaniu, Franklina Roosevelta 22, 60-829 Poznań, wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Poznań – Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, Wydział VIII Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000612359, REGON 364261632, NIP 7822622168. Dane mogą być również przekazywane podmiotom świadczącym usługi księgowe.
    2. Rocket Science Group // 675 Ponce de Leon Ave NE, Suite 5000, Atlanta, GA 30308 – w celu korzystania z systemu MailChimp, w ramach którego przetwarzane są dane subskrybentów newslettera

Administrator powierza także przetwarzanie danych osobowych przekazanych przez użytkownika serwisu następującym kategoriom podmiotów:

– firma księgowa, w zakresie obsługi umów sprzedaży produktów za pośrednictwem serwisu;

– firmy kurierskie, w zakresie dostawy zakupionych produktów za pośrednictwem serwisu;

– podmioty obsługujące serwery Administratora, podmioty dostarczające Administratorowi usług elektronicznych oraz mailowych.

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Podmioty przetwarzające może mieć obowiązek udzielania informacji zebranych przez Serwis upoważnionym organom na podstawie zgodnych z prawem żądań w zakresie wynikającym z żądania.

VI. Postanowienia końcowe

• Administrator ma prawo do zmian w niniejszej Polityce Prywatności. Osoby udostępniające swoje dane osobowe obowiązuje aktualnie obowiązująca wersja Polityki Prywatności, dostępna na stronie https://sycylia.pl/polityka-prywatnosci/

• W sprawach nieuregulowanych niniejszą Polityką Prywatności stosuje się obowiązujące przepisy prawa polskiego.

VII. Nasi partnerzy

• Google – https://privacy.google.com/businesses/compliance/
• Facebook – https://www.facebook.com/business/gdpr
• Booking – https://www.booking.com/content/privacy.pl.html
• RentalCars – https://www.rentalcars.com/pl/privacy/
• Mailchimp –  https://mailchimp.com/