Nauka przygotowania pizzy i makaronu po sycylijsku

, Redaktor: Klaudia (Korektor: Klaudia) Tagi

Podróże wakacyjne do Włoch często są określane mianem podróży kulinarnej. Oczywiście włoska kuchnia cieszy się w Europie olbrzymią popularnością. Nawet w Polsce w każdym większym i mniejszym mieście można znaleźć lokale o włoskobrzmiącej nazwie oraz menu rodem ze słonecznej Italii. Prawda jest jednak taka, że nikt nie będzie w stanie odtworzyć lokalnego przepisu z taką dokładnością, z jaką mogą to zrobić rodowici Włosi! Jeśli więc planujesz swoją podróż na Sycylię, to z pewnością będziesz chciał spróbować kultowych makaronów i pizzy. A może nawet zdecydujesz się na to, by nauczyć się je przyrządzać?

Zaplanuj swoją podróż

Skorzystaj z Booking.com gdzie znajdziesz najlepsze hotele i apartamenty

Potrzebujesz samochodu podczas wakacji, zarezerwuj z Booking.com lub przez discovercars.com

Promy zarezerwujesz z DirectFerries.com

Najlepsze oferty na bilety lotnicze znajdziesz tutaj

Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

Włoska pizza – jaka ona właściwie jest?

Pizza jest w Polsce traktowana jako typowe danie fast-food. Co więcej, wiele osób nawet unika jej zbyt częstego spożywania, w obawie o własną sylwetkę. Jednak czy zastanawiałeś się, dlaczego Włosi, którzy jedzą pizzę prawie każdego dnia, dale są jedną ze szczuplejszych nacji? Okazuje się, że Włosi przygotowują pizzę w zupełnie inny sposób niż popularne w Europie placki! Wbrew pozorom, choć Włosi lubią dobrze zjeść, to jednak chcą też dobrze wyglądać. Włoska pizza wyróżnia się więc kilkoma aspektami:

  • cieniutkie ciasto – cienkie i kruche ciasto drożdżowe jest podstawą włoskiej pizzy, nie ma mowy o podwójnym cieście czy grubych rantach;
  • sos pomidorowy bez konserwantów i dodatków – włoska pizza jest przygotowywana głównie z naturalnych składników, co tyczy się również sosu pomidorowego. Zazwyczaj przygotowuje się go z użyciem świeżych, parzonych pomidorów, które się miksuję z dodatkiem czosnku, bazylii oraz oliwy. Brak konserwantów jest jednoznaczny z brakiem pustych kalorii;
  • najlepszym dodatkiem do pizzy jest ser – jeśli wybierzesz się na Sycylię, zauważysz, że najczęściej w menu występuje klasyczna Margharita, czyli pizza z samym serem. Niektóre restauracje faktycznie oferują także pieczarki czy szynkę, jednak to jest komercjalna potrzeba klientów, a nie włoska tradycjna. Pizza powinna być pokryta jedynie serem mozarella, który sam w sobie nie jest kaloryczny!

Jeśli więc porównasz z jakich produktów robiona jest prawdziwa włoska pizza, zauważysz, dlaczego Włosi dalej cieszą się wspaniałą sylwetką. Na uwagę z pewnością zasługuje także sposób podawania placka. Zazwyczaj kelner przyniesie Ci jedynie oliwę z oliwek i ocet balsamiczny. To z kolei korzystnie działa na Twój układ trawienny i nie dostarcza Ci pustych kalorii, jak robi to np. sos czosnkowy na bazie majonezu!

Pizza sycylijska

Pizza sycylijska nieco różni się od tradycyjnej, włoskiej pizzy. Bardzo często ludzie nazywają ją po prostu focaccią z dodatkami. Sposób przygotowywania wywodzi się głównie z południowej części wyspy, gdzie początkowo zdobyła popularność. Jeśli zastanawiasz się, czym wyróżnia się pizza sycylijska, to z pewnością zwrócić uwagę na nieco grubsze ciasto oraz na jej kształt! Ta pizza zostanie Ci zaserwowana w formie prostokąta, a nie koła. Co więcej, obfituje ona także w nieco więcej dodatków jak np. anchois, zioła oraz cebula i oliwki. Niektóre restauracje decydują się ją podawać bez dodatku sera.

Warsztaty z robienia pizzy

Sycylia – kuchnia wyspy jest wyjątkowo bogata. Jeśli jednak zainteresowały Cię poszczególne odmiany włoskiej pizzy, to podczas swoich wakacji, możesz nauczyć się ją przygotowywać! Takie warsztaty kulinarne Sycylia są organizowane np. w Palermo i kosztują około 400 złotych. Podczas jednej sesji z profesjonalnym pizzerem, nauczysz się nie tylko tajników wyrabiania i formowania ciasta, ale także komponowania różnorodnych dodatków tak, by Twoja pizza zawsze zachwycała smakiem i aromatem. Oczywiście, pizzę którą przygotujesz podczas warsztatów zjesz później w swoim hotelu!

Nauka robienia makaronu Sycylia

Kuchnia sycylijska to również tradycyjne makarony. Z pewnością świetnie jest Ci znane spaghetti, które stało się kultowym, włoskim daniem. Jednak na Sycylii popularne są także odmiany lokalne jak tagliatelle czy papardelle. Są to grube wstążki, które przygotowywane są od postaw – z mąki i żółtek jaj. Jeśli Ty również jesteś miłośnikiem makaronów, wówczas podczas wizyty w Palermo, możesz nauczyć się je przygotowywać. W mieście znajdziesz lokale, które oferują kursy od podstaw. Dzięki nim nauczysz się przygotowywać ciasto makaronowe, pokroisz je, a także skomponujesz aromatyczny sos! Nie ma lepszej pamiątki z włoskich wakacji, niż przywiezienie nowych umiejętności i doświadczeń kulinarnych.

Dlaczego włosi tak lubią makaron?

Włoski makaron jest słynny na całym świecie. Co ciekawe, jest on także najczęściej serwowanym daniem we włoskich domach. Mieszkańcy tego kraju jedzą go podczas każdej, możliwej okazji – na obiad, podwieczorek czy na śniadanie. Wiesz dlaczego Włosi tak kochają makarony? Otóż z uwagi na prostotę ich przygotowania i różnorodność. Tak naprawdę, każdego dnia możesz jeść inny rodzaj makaronu, w różnorodnych sosach i z różnorodnymi dodatkami. Jeśli więc chcesz nauczyć się przygotowywać to kultowe, włoskie danie, to podczas kursu gotowania w Palermo na Sycylii, z pewnością Ci się to uda!

Autor: Daria Gajewska

Drogi Czytelniku, nie jesteśmy nieomylni, ale staramy się, aby nasze artykuły były wartościowe i dawały satysfakcję Czytelnikom. Jeśli znajdziesz błąd w artykule, będziemy Ci niezmiernie wdzięczni za poinformowanie nas o nim na adres: redakcja@medialive.pl

Najlepsze hotele na Sycylii

Poprzedni

TOP 10 całodniowych wycieczek na Sycylii

Wieczorne wycieczki po Sycylii – czego musisz doświadczyć!

Następny

Dodaj komentarz