Kuchnia Sycylii – co warto zjeść na Sycylii?

Redaktor: Agnieszka Tagi , , ,

Kuchnia sycylijska to z pewnością jeden z powodów, dla których warto wybrać się na tę wspaniałą wyspę. Bogate dziedzictwo kulinarne i winiarskie jest tym, co ta kraina ma do zaoferowania prócz wspaniałych plaż, pięknych krajobrazów i bogatej historii. I chociaż jest wiele charakterystycznych dla Sycylii przysmaków to szczególnie niektóre warto poznać w konkretnych miejscach.

Zaplanuj swoją podróż

Skorzystaj z Booking.com gdzie znajdziesz najlepsze hotele i apartamenty

Potrzebujesz samochodu podczas wakacji, zarezerwuj z Booking.com lub przez discovercars.com

Promy zarezerwujesz z DirectFerries.com

Najlepsze oferty na bilety lotnicze znajdziesz tutaj

Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

Sycylijskie jedzenie uliczne

Chociaż Sycylijczycy uważają spożywanie posiłków za świętość i celebrują je w gronie najbliższych przy suto zastawionych stołach, to dość dużą popularnością cieszy też się jedzenie uliczne. To nie przypadek, że szczególnie bogatym w tego rodzaju kontrasty jest Palermo.

Jako stolica Sycylii została wielokrotnie wyróżniona na arenie światowej za jedno z najbardziej niepowtarzalnych pod tym względem miejscem. Poddana przez wieki różnorakim wpływom kuchni arabskiej, hiszpańskiej i francuskiej przyjęła się w lokalnej świadomości mieszkańców. Szczególnie ciekawymi miejscami pod tym względem są targowiska Ballaro, Vuviria i Capo.

Jedną z najbardziej podstawowych przekąsek są arancini, mimo iż na wyspie występują w przeróżnych kombinacjach to szczególnie popularne są arancino al ragu będące dość rozpowszechnioną już na świecie włoską potrawą. Przygotowywane z ryżu kulki z mięsno-serowym nadzieniem smażone w głębokim tłuszczu są pyszną, aromatyczną i chrupiącą propozycją.

Równie popularne są calzone, które w zależności od regionu przybiera inne nazwy i nieco inną recepturę. Ogólnie mówiąc to rodzaj ciasta drożdżowego w kształcie dużego pieroga ze słonym nadzieniem najczęściej z szynki, mozzarelli, oliwek i pomidorów.

Pane e panele to proste, tanie i szybkie danie pochodzące z kuchni arabskiej. Przygotowywane z mąki z ciecierzycy placki z różnymi dodatkami są jednymi z najczęściej wybieranych ulicznych przekąsek szczególnie w zachodniej Sycylii.

W Palermo natomiast można spotkać pane ca meusa, które są miękką bułką z bogatymi dodatkami w tym przypadku smażonymi z cebulą podrobami z dodatkiem cytryny lub ricotty. W tym samym mieście dużą popularnością cieszy się niecodzienny rodzaj pizzy, czyli sfincione. To miękkie blaty ciasta z cebulą, anchois i sosem caciocavallo.

Kuchnia wschodniej Sycylii

Wschodnia Sycylia to wyjątkowy pod względem kulinarnym zakątek wyspy, który zamknięty między górami Nebrodi i Etną a Morzem Jońskim charakteryzowała się od zawsze różnorodnością dostępnych składników. Większość specjałów Sycylii ma starożytne korzenie, które naznaczyły kierunek kulinarny wyspy.

Cipollina znacząca w dosłownym znaczeniu szczypiorek jest rodzajem dania przygotowywanego z chrupiącego ciasta francuskiego nadziewanego duszoną cebulą, sosem pomidorowym, mozzarellą i szynką.

Arrusti e mancia to wyśmienita propozycja kuchni Katanii dla miłośników mięsa. Dokładnie to sposób przygotowywania steków na grillu, chociaż próżno szukać w tym przypadku tradycyjnej wołowiny. Dużo popularniejsze jest natomiast mięso końskie i z osła. Dla wygody jedzenia najczęściej serwowana w kanapce. Wśród wegetariańskich dań w tej części wyspy króluje zwłaszcza maccheroni alla Norma, będący ukłonem w stronę jednego z najpopularniejszych na wyspie warzywa, czyli bakłażana. Te pyszne danie opiera się na makaronie przyprawionym smażonym bakłażanem ze świeżymi pomidorami, ricottą i bazylią.

Kuchnia zachodniej Sycylii

Kuchnia zachodniej Sycylii to głównie smaki wspaniałego regionu Trapani. Nie mogłoby się więc obyć bez spróbowania rozsławionej na świecie caponata di melanzane. Wyjątkowy rodzaj sałatki ze smażonego bakłażana w słodko-kwaśnej zalewie z pomidorami, kaparami, oliwkami, selerem, octem i oliwą z oliwek.

Równie tradycyjny jest makaron busiate, który ma charakterystyczny kształt cienkich spirali podawany najczęściej w towarzystwie klasycznego bazyliowego pesto. Miłośnicy słodkich włoskich deserów powinni natomiast spróbować chrupiących Cannolo di dattilo wypełnionych owczą ricottą oraz klasycznej granity. Ta ostatnia to królowa lata przygotowywana z różnego rodzaju soków owocowych wyróżnia się ziarnistą strukturą na tle powszechnych sorbetów.

Kuchnia północnej Sycylii

Pasta con i tenerumi to najpopularniejsza wegetariańska potrawa na Sycylii. Stolica wyspy słynie z tej delikatnej potrawy będącej rodzajem uwielbienia dla wiosennych świeżych warzyw. Pasta z tenerumi to nic innego jak makaron z delikatnymi pędami liśćmi cukinii gotowanymi w bulionie z dodatkiem zrumienionych na oleju pomidorów z czosnkiem.

Kolejnym ważnym sycylijskim daniem jest makaron z sardynkami serwowany z dzikim koprem włoskim, rodzynkami, orzeszkami pinii, cebulą, szafranem i oliwą. Podobnie popularny jest kuskus serwowany w różnych wydaniach od warzywnego po rybne czy z owocami morza. Klasycznym deserem kuchni sycylijskiej szczególnie rozpowszechnionym na północnym wybrzeżu jest cassata. Przygotowywana ze świeżej ricotty, biszkoptu, pasty migdałowej, polewy cukrowej i dekoracji z kandyzowanych owoców.

Kuchnia południowej Sycylii

Kuchnia południowej części wyspy zawdzięcza swoje smaki głównie symbiozie lądu i morza oferując różnorodność składników i typowych potraw. Jedną z najbardziej klasycznych potraw z południa jest scaccia będąca odpowiednikiem powszechnie znanej focaccii. Występuje z różnymi nadzieniami od klasycznych jak pomidory, cebulę i ricottę po kiełbasę i bakłażana. Równie popularne jest danie na bazie makaronu di Montalbano. To dość klasyczny pieczony makaron z mięsem mielonym, sosem pomidorowym, bakłażanem i parmezanem.

Specjalnością szczególnie regionu Agrigento są dania rybne jak typowe klopsiki, spaghetti all’isolotto i pieczony lucjan. Z dań wegetariańskich prym wiedzie głównie gulasz z karczochów, bobu i grochu. W górach Racalmuto popularniejsze są natomiast dania mięsne jak stigghioli. Przygotowywane z nadzianych na rożnie owczych jelit z dodatkiem pietruszki i cebuli. Wśród najpopularniejszych na południu Sycylii deserów odnaleźć można m.in. chiacchiere będące paskami smażonego ciasta posypanymi cukrem pudrem. Oraz spumette z orzechów laskowych i białek ubitych na sztywno pieczone w piekarniku.

Drogi Czytelniku, nie jesteśmy nieomylni, ale staramy się, aby nasze artykuły były wartościowe i dawały satysfakcję Czytelnikom. Jeśli znajdziesz błąd w artykule, będziemy Ci niezmiernie wdzięczni za poinformowanie nas o nim na adres: redakcja@medialive.pl

Najlepsze hotele na Sycylii

Poprzedni

Nie tylko mafia! Corleone na Sycylii – największe atrakcje i wskazówki dla podróżujących

Sycylia północna – co zwiedzić, plan wycieczki, główne atrakcje

Następny

Dodaj komentarz