Włochy to kraj, który niezmiennie i od pokoleń kojarzony jest z kawą. Napój ten stał się dla mieszkańców słonecznej Italii wręcz nieodłącznym elementem codzienności i „czymś” co trzyma ich przy życiu. Nie da się również zaprzeczyć temu, że na przestrzeni lat to właśnie smakowita, włoska kawa została uznaną za najlepszą na świecie. Co ciekawe, tradycja włoskiej kawy jest również mocno związana z Sycylią. To tam znajdziemy tysiące urokliwych kawiarenek i wypijemy prawdopodobnie najlepsze cappuccino w całej Europie. Nie da się więc zaprzeczyć, że będąc na Sycylii nie możemy pominąć jej „smakowitego” i „kawowego” aspektu. Szczególnie lubiane jest cappucino na Sycylii. Jednak historia włoskiej kawy jest o wiele bardziej rozwinięta. Jaka więc powinna być idealne, włoska kawa, a także gdzie na Sycylii warto jej spróbować?
Skorzystaj z Booking.com gdzie znajdziesz najlepsze hotele i apartamenty
Potrzebujesz samochodu podczas wakacji, zarezerwuj z Booking.com lub przez discovercars.com
Promy zarezerwujesz z DirectFerries.com
Najlepsze oferty na bilety lotnicze znajdziesz tutaj
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!
Historia włoskiej kawy
Włochy i kawa to dwa pojęcia, które nawzajem świetnie się uzupełniają. Nie da się bowiem zaprzeczyć, że Włosi to jedna z tych nacji, które spożywają kawę w ilościach mocno hurtowych. Jednocześnie warto zauważyć, że to włoska kawa jest znana jako jedna z najlepszych na świecie. Tak naprawdę kawa do Włoch przywędrowała już w czasach średniowiecznych, a palarnie kawy powstawały przez lata. To właśnie tam rozpoczęła się piękna i niezwykle smakowita historia tego kultowego napoju. Włosi chętnie popijali kawę do posiłku, o poranku, ale i o każdej możliwej porze! Co więcej, nie bali się oni także z kawami eksperymentować. Śmiało dodawali do niej mleko, syropy, czy także i inne dodatki, by sprawić, która z nich będzie najlepiej trafiać w ich preferencje smakowe.
Oczywiście z Włochami związany jest praktycznie każdy rodzaj kawy – latte, espresso, espresso doppio, a przede wszystkim także i cappuccino. Kawa ta stała się ulubionym napojem mieszkańców Włoch, a szczególnym uznaniem cieszy się ona na Sycylii. Mimo wszystko śmiało można powiedzieć, że włoska kawa to bogaty smak i aromat, którego nie da się podrobić.
Włoska kawa – jaka powinna być?
Włoska kawa jest słynna na całym świecie i z pewnością ma ona wyjątkowe walory smakowe. Na przestrzeni lat pojawiło się wiele dyskusji odnośnie tego, jaka ta włoska kawa powinna być. Warto zauważyć, że włoska kawa to przede wszystkim kawa świeżo i ciemno palona. Włosi kochają mocny i wyrazisty smak swojego napoju kawowego. Z pewnością nie przepadają za tym, jak ktoś zmienia tę tradycję dodająco do małej czarnej śmietankę.
Niemniej jednak kraj ten zwrócił się także w stronę tych, którzy za tradycyjną i mocną goryczką niezbyt przepadają. Mowa tu o cappucinno, czyli kawie z mlekiem i delikatną, mleczną pianką. Wobec tego można śmiało powiedzieć, że włoska kawa to „coś” dla każdego. Choć tradycją jest wyraziste i mocne espresso serwowane w towarzystwie szklanki wody, to z drugiej strony mamy delikatne i subtelne cappuccino. Pozwala cieszyć się puszystą, mleczną pianką.
Cappuccino – dlaczego je tak uwielbiamy?
Nie da się ukryć, że nie każdy z nas z chętnie skorzysta z mocnego, włoskiego espresso. Okazuje się, że o wiele chętniej we Włoszech zamawiamy klasyczne cappuccino. Można śmiało powiedzieć, że kawa cappuccino jest jedną z najpopularniejszych nie tylko we Włoszech, ale także na samej Sycylii. Rajska wyspa słynie z wielu kawiarni, które znajdziemy dosłownie wszędzie, a dodatkowo mówi się, że cappuccino na Sycylii po prostu smakuje o wiele lepiej, niż moglibyśmy się tego spodziewać. Jednak za co tak naprawdę tę kawę uwielbiamy?
Otóż można powiedzieć, że ten napój kawowy jest idealny praktycznie dla każdego. Stanowi on połączenie klasycznej, czarnej kawy wraz z aksamitnym mlekiem, z którego na sam koniec tworzona jest pianka mleczna. To właśnie ona stanowi o wyjątkowości tego kawowego napoju. Spożywając cappuccino można poczuć ten wyjątkowy aromat i smak, jednak nie ma w nim tej charakterystycznej goryczki, która znana jest nam np. z espresso. To właśnie dlatego to cappuccino podbija serca dosłownie każdego. Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że kawa ta oddaje idealne połączenie składników. Z każdym kolejnym łykiem więc, przenosimy się więc w najlepszą, włoską tradycję parzenia kawy.
Najlepsze kawiarnie na Sycylii
Kawiarnie na Sycylii to przysłowiowy temat rzeka. Okazuje się bowiem, że wyspa ta płynie kawą cappuccino, a także wieloma, innymi rodzajami kaw. Wobec tego, jeśli udajmy się z tam z nadzieją na to, by spróbować najlepszej, włoskiej kawy, to z całą pewnością się nie rozczarujemy. Do jednej z najbardziej znanych i rozpoznawalnych, sycylijskich kawiarni można zaliczyć Cafe de Sicilia, która znajduje się w niewielkim, aczkolwiek wyjątkowo urokliwym miasteczku Noto. Co więcej, znajdziemy tam także słynną sieć kawiarni, która ma swoje placówki nie tylko na Sycylii, ale także i kontynentalnej części Włoch. Mowa tu o Caffe Constanzo. Można tam zdecydować się nie tylko na tradycyjną włoską kawę, ale także i wyjątkowo smakowite, lokalne desery. Oczywiście kawiarni na Sycylii znajdziemy o wiele więcej, wystarczy tylko wybrać się na kawową wycieczkę ich śladami!